Waarom kies je voor Noordzijde:

  • Jarenlange ervaring
  • Vrijblijvend advies
  • Deskundig
  • Scherp tarief
  • Vaste prijs vaak mogelijk
  • Laagdrempelig
Contact

Er zijn in hoofdlijnen twee soorten beslag, te weten ‘executoriaal beslag’ en ‘conservatoir beslag’. Executoriaal beslag is alleen mogelijk als je beschikt over een ‘titel’, bijvoorbeeld een vonnis waarin de wederpartij is veroordeeld om geld aan jou te betalen. Als je beschikt over een ‘titel’, kan de deurwaarder executoriaal beslag leggen op bijvoorbeeld de bankrekening van de wederpartij. Als er genoeg op de bankrekening staat om jou vordering van te betalen, zal het geld waar jij recht op hebt worden afgeschreven van die bankrekening en het wordt dan overgeschreven naar jouw rekening. De schuldenaar/jouw wederpartij kan daar dan principe niets aan doen. Met een executoriaal beslag wordt het vonnis dus ‘geëxecuteerd’ of tot uitvoering gebracht.

Conservatoir beslag is beslag dat wordt gelegd om te voorkomen dat jouw wederpartij zijn vermogen ‘verstopt’. Als je een procedure wilt beginnen tegen iemand van wie je nog geld tegoed hebt, kan je voorafgaande aan het starten van die procedure conservatoir beslag leggen op (bijvoorbeeld) zijn bankrekeningen of op zijn auto of huis. Zolang het conservatoir beslag rust op zijn bankrekening, auto of huis, kan de schuldenaar hierover niet beschikken (hij kan niet bij het geld op zijn rekening en kan zijn auto of huis niet verkopen). De goederen waar beslag op is gelegd, worden dus eigenlijk ‘bevroren’.

Als je vervolgens hebt geprocedeerd en je hebt de procedure tegen jouw schuldenaar gewonnen (dus als je een vonnis hebt gekregen waarin staat dat jouw wederpartij aan jou moet betalen), dan gaat het conservatoir beslag automatisch over in executoriaal beslag. Het geld waar je recht op hebt, wordt dan van de ‘bevroren bankrekening’ van jouw wederpartij gehaald en wordt naar jou overgemaakt of zijn auto of woning wordt verkocht en met de opbrengst wordt jij dan betaald.

Het is wel mogelijk om tegen een beslag op te komen, bijvoorbeeld door middel van het starten van een executie-kort geding of een opheffings-kort geding. Je kan dan aan de rechter uitleggen, waarom het executoriale- of conservatoire beslag opgeheven moet worden. Als de rechter het met jouw uitleg eens is, dan zal het beslag worden opgeheven.

Wil je beslag leggen of wil je juist dat het gelegde beslag wordt opgeheven, wacht dan niet langer en neem contact op met Noordzijde! Wij zijn goed thuis in het beslagrecht. 

Weten wat ik voor jou kan betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact met me op door het formulier in te vullen.
Ik zal dan binnen 1 werkdag contact met je opnemen.

T: 06 - 4288 3765